Aanpak vervuilende tweetakt scooters

Als het aan Milieudefensie ligt, komt er een verbod op de verkoop van tweetaktscooters.

De tweewielers met het knetterende geluid zijn tot duizend keer vuiler dan een moderne bestelbus, schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarom gaat het een kabinet de aanval inzetten op de vervuilende tweetakt scooters. Zo worden  bezitters aanmoedigen om deze in te ruilen voor een elektrische variant aldus de  Dat schrijft staatssecretaris. ” Een tweetakt benzinescooter is zeer vervuilend. De scooter rijdt op een mengsel van benzine en olie en stoot veel fijnstof uit. Fijnstof is gevaarlijk als het in de longen komt”.

Tweetact scooter inruilen tegen een elektrische variant

Afgelopen maand heeft de Tweede Kamer gevraagd aan Mansveld om iets aan de vervuilende scooters te doen. De staatssecretaris schrijft de Kamer nu dat ze daar zo spoedig mogelijk gehoor aan zal geven.  Ze wil al in het voorjaar komen  met een regeling die de bezitters van een tweetakt scooters moeten aanmoedigen om het vieze en lawaaiige ding in te ruilen voor een elektrische variant.

Financiële bonus voor mensen die inderdaad gaan ruilen

Het is nog niet voor 100 procent bekend hoe de nieuwe regeling er precies uit komt te zien. Maar waarschijnlijk komt er een financiële bonus voor mensen die inderdaad gaan ruilen. Mansvelt heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met gemeenten die al een soortgelijke regeling kennen. Zo is er in Den Haag een regeling die bedrijven 1000 euro belooft als ze de vieze brommer inruilen. Onlangs is daar een bonus voor particulieren aan toegevoegd: 250 euro. De gemeente Utrecht betaalt zelfs 1500 euro mee aan de overstap van tweetakt naar een elektrische variant.

Zeer vervuilend

Een tweetakt benzinescooter is zeer vervuilend aldus Roel Leemberg.  ” Ze stoten duizenden malen meer vervuilende stoffen uit dan een bestelbus. De scooter rijdt op een mengsel van benzine en olie en stoot dus veel fijnstof uit en fijnstof is gevaarlijk als het in de longen komt”.