Winterbanden op examenauto vanaf 1 november

Als rijscholen niet overgaan op winterbanden lopen ze de kans – bij gladheid en sneeuw – geen praktijkexamens af te kunnen nemen.

Lesauto’s op zomerbanden mogen tussen 1 november a.s. en 31 maart volgend jaar – bij winterse omstandigheden – niet meer als examenauto de weg op. Kandidaten waarvan het praktijkexamen op zomerbanden nietdoorgaat  kunnen hun examen – vanaf 1 november –  dan niet meer gratis inhalen als het vanwege winterse omstandigheden moet worden uitgesteld.

Vier winterbanden met de letters M en S

Een examenauto moet over vier winterbanden beschikken met de letters M en S.  Daarnaast moet op alle vier de exemplaren het symbool van een sneeuwvlokje staan. Ook is het toegestaan om vier- seizoenen banden te monteren met dezelfde merktekens.  Het profiel van deze banden moet dan minimaal 4 millimeter zijn. 

Geen keuzemogelijkheid

Vanaf 1 november  2014 is er geen  keuzemogelijkheid meer. Dan wordt er altijd gereden op winterbanden, extreme situaties uitgezonderd. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius bewijzen winterbanden (met het M=S symbool) al hun nut.  Dankzij hun specifieke profiel  – (lamellen) en rubbersamenstelling –  zorgen winterbanden voor aanzienlijk meer grip onder winterse omstandigheden dan de zomerse varianten.   

Ongeschikt voertuig?  Beslissing ligt bij de examinatoren

Als de auto is voorzien van zomerbanden, valt die dus niet meer onder de uitstelregeling. De auto geldt in dat geval als ‘ongeschikt voertuig’. Dit betekent dat een rijexamen op zomerbanden niet meer gratis kan worden ingehaald als dat vanwege winters weer wordt afgelast. Een gratis inhaalexamen geldt nog wel als op hetzelfde moment een examen op winterbanden ook wordt uitgesteld. De examinatoren nemen samen de beslissing om een examen op zomerbanden uit te stellen. Is er slechts één examinator op een examenlocatie aanwezig, dan ligt de beslissingsbevoegdheid bij hem. Zodra de aanwezige examinatoren concluderen dat er weer een valide examen op zomerbanden kan worden afgenomen, worden deze examens hervat.

Categorie BE – personenauto met aanhanger

De regeling voor de komende periode –  dus vanaf 1 november – geldt ook voor de categorie BE (personenauto met aanhanger). De trekkende auto moet over de vereiste winterbanden beschikken, voor de aanhanger geldt die verplichting niet.