Wijzigingen wetgeving januari 2023

Op 1 januari 2023 worden er een aantal wetswijzigingen doorgevoerd in het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens). De regel waar we het meest mee te maken gaan krijgen, is de helmplicht voor snorfietsers. Was het eerder zo dat je alleen een helm op hoefde op de motorfiets, bromfiets en speed-pedelec, vanaf 1 januari 2023 komt hier de snorfiets bij.

De helmplicht gaat gelden voor alle snorfietsen, dus ook de deel-snorfietsen die je kunt huren via verschillende aanbieders.

 

Je hoeft niet per se een bromfietshelm te dragen op een snorfiets. Een speed-pedelec helm is voldoende.

 

Eerder werd ook aangegeven dat ruiters vanaf 1 januari 2023 legaal gebuik mochten gaan maken van het fietspad, als het ruiterpad ontbreekt. Veel ruiters kozen hier eerder al voor, omdat dit in hun ogen vaak veiliger was dan op de rijbaan of in de berm. Het leek erop dat dit daarom zou worden gelegaliseerd.

Bij nader inzien is toch besloten hiervan af te zien. Het gebruik van het fietspad door ruiters is dus ook vanaf januari 2023 niet toegestaan. Zij mogen bij ontbreken van een ruiterpad alleen gebruikmaken van de rijbaan of de berm.

 

Belangrijk is dat de helmplicht vanaf het moment dat deze ingaat, bevraagd kan worden bij het CBR theorie-examen.