Grote vraag naar nieuwe dodehoeksticker

In Nederland vallen jaarlijks gemiddeld twintig doden en veertig tot vijftig zwaargewonden als gevolg van de dode hoek.

Ongevallen met rechts afslaande vrachtauto’s en rechtdoor gaande fietsers hebben vaak ernstige gevolgen. De bestuurder van een vrachtauto of bus ziet de fietser – die voorrang heeft – regelmatig over het hoofd. Daarbijheeft de fietser vaak zelf niet in de gaten dat de bestuurder hem niet ziet of rechts af wil slaan. De laatste jaren zijn er steeds meer technische hulpmiddelen ter voorkoming van dode hoek ongevallen. Spiegels en camera’s die het zichtveld van de bestuurder in de dode hoek kunnen vergroten, geluidssystemen die werken zodra het detectiesysteem een gevaar in de dode hoek opmerkt.

Extra aandacht besteed aan de dode hoek met stickeractie

Daarnaast blijft zelf goed opletten natuurlijk belangrijk. Om chauffeurs en fietsers nog meer bewust te maken van de dode hoek wordt  extra aandacht besteed aan de dode hoek door onder meer een stickeractie voor vrachtwagens. 

Nieuwe dodehoeksticker van Transport en Logistiek Nederland

Meer dan 500 transportbedrijven hebben ruim 12000 sticker aangevraagd voor de achterkant van hun vrachtauto’s.  Met deze nieuwe dodehoeksticker  van Transport en Logistiek Nederland (NLT) kunnen fietsers eenvoudig zien op welke plek ze veilig achter een vrachtauto kunnen staan bij een verkeerslicht.  De veiligste plek is dan rechts ruim achter de truck.  Nooit naast ernaast, want dan kan een chauffeur de fietser over het hoofd zien.  

Tot 1 januari 2015 gratis voor LTN leden

Deze sticker is voor TLN leden tot 1 januari 2015 gratis te bestellen. De sticker heeft een omvang van 42,5 x 44,0 cm en wordt geplakt op de achterzijde van het voertuig. Draag uw steentje bij aan de verkeersveiligheid in binnensteden en bestel de stickers voor uw voertuigen op: www.tln.nl/dodehoeksticker. Bent u geen lid van TLN, maar wilt u toch uw steentje bijdragen aan verkeersveiligheid? Bestel dan de sticker voor 5 euro per stuk (excl. BTW en verzendkosten) via info@tln.nl.